Over het boek

De meeste managers hebben tegenwoordig een hoop kennis over verandermanagement. Toch loopt het nogal eens spaak. Geen wonder, onze kennis stuurt maar zeer beperkt ons handelen. Zonder dat we het weten hebben wij aannames over onze medewerkers die ons juist in de problemen brengen. En onbewust vertonen we gedrag waarmee we initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers ondermijnen. Om de situatie te redden, voeren we de druk op en maken gevoelige onderwerpen onbespreekbaar. Onbewust en onbedoeld. Zo ontstaan vicieuze cirkels en terugkerende problemen.

De enige manier om zulke taaie situaties te doorbreken is te begrijpen hoe je die als manager zelf in stand houdt. Ardon maakt glashelder hoe zulke situaties ontstaan en biedt doe-het-zelfinterventies om ze te doorbreken. Dit ideeënrijke, praktische en wetenschappelijk onderbouwde boek laat haarfijn zien wat er echt gebeurt terwijl we praten over verandering. Het is de ontbrekende schakel in de veranderliteratuur en verplichte kost voor elke manager, adviseur en student die wil begrijpen waarom het soms zo moeizaam gaat.

Arend Ardon woonde vier jaar lang directievergaderingen bij, was aanwezig bij management- en teambijeenkomsten en tekende letterlijk gesprekken op. Dit alles bracht aan het licht hoe managers veranderingsprocessen zelf blokkeren, ondanks hun positieve intenties. Zijn onderzoek, waarop hij in 2009 promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, kreeg veel aandacht in de media (landelijke dagbladen, managementbladen, radio en tv).


Wetenschappelijk onderzoek over managers in verandering toont aan:


Zonder dat we het weten

 • hebben we aannames over veranderprocessen die ons juist in de problemen brengen
 • gedragen we ons heel anders dan wat we met de mond belijden
 • vertonen we gedrag waarmee we medewerkers afhankelijk en reactief maken
 • ondermijnen we ondernemerschap en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers
 • gaan we deze terugkerende problemen met dezelfde aanpak weer te lijf
 • proberen we onze eigen ineffectiviteit onbespreekbaar te maken.

 • Bestel boek >>

  Bestel e-book >>


  Afdrukken E-mailen Facebook Twitter Linkedin Google Bookmarks

  doorbreekdecirkel
  doorbreekdecirkel header